Janova pec

Janova pec

Janova pec je malý rodinný podnik, v Horoměřicích u Prahy dělá pečené müsli podle vlastních receptur. Je první, kdo s výrobou pečeného müsli v této zemi na podzim roku 2013 začal. Nyní vyrábí devět druhů müsli, všechny jsou bez lepku. Základ tvoří bezlepkové ovesné vločky slazené medem a maštěné olivovým olejem. Med je od včelaře Jiřího Smolíka. Za osobitý přístup, inovace a samotnou lásku k müsli získal Jan Král, zakladatel Janovy pece, ocenění Živnostník roku 2018 v Praze.

Pečené musli. Jde o počet použitých surovin a jejich vzájemný poměr. Směsi jsou odlišné nejen na pohled. Vždy jim dominuje jedna chuť, podle které se také jmenují. V jednoduchosti je síla, proto nejsou přeplácané. Základ tvoří ovesné vločky, med a olivový olej.

Ořechy a sušenky. Ořechy pečené s medem jsou oblíbenou specialitou Janovy pece. Kdo je neměl, musí ochutnat. Obsahují kešu, mandle a pekany. Sušenky chutnají po másle. Protože v nich je porce másla. Takové sušenky si pečete doma.

Lyo ovoce. Za velmi nízkého tlaku při -50°C vysublimuje z ovoce voda a vznikne lyofilizované ovoce. Obsahuje jen kolem 3 % vody, proto je tak lehké a křupavé. Kapesní balení nejoblíbenějších druhů lyofilizovaného ovoce je vhodné k doplnění energie při sportovním výkonu.